Θεραπευτική Παρέμβαση και Παρακολούθηση
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις διαφέρουν ανάλογα με την κλινική εικόνα του παιδιού, συνοπτικά όμως μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ή και συνδυασμό των δυο παραπάνω.
Φαρμακοθεραπεία:
Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι μια επιλογή που συστήνεται μόνο όταν κριθεί απαραίτητη. Οι γονείς ενημερώνονται για την αγωγή και εκπαιδεύονται στη χορήγησή της. Αντιστοίχως γίνεται η κατάλληλη γνωστική προετοιμασία του παιδιού, η οποία προσαρμοσμόζεται πάντα στο αναπτυξιακό του επίπεδο. Η παρακολούθηση της πορείας της φαρμακοθεραπείας είναι συνεχής, και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την Ιατρό οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί για να τη συμβουλευτούν.
Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις:
Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψυχοθεραπευτικών μεθόδων που διαθέτουν ερενητική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητά τους σε παιδιά και εφήβους. Ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί επιλέγεται η κατάλληλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Συμβουλευτική
Πρόκειται για μια προσέγγιση που συγκαταλέγεται στις πιο αποτελεσματικές μορφές συμβουλευτικής για παιδιά και ενήλικες. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και διαθέτει μεγάλη ερευνητική τεκμηρίωση.
Ως προσέγγιση στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων της αυτοπαρατήρησης και της αυτορρύθμισης με σκοπό την ενδυνάμωση του παιδιού/εφήβου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη ζωή ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας, ή να αναγνωρίζει εγκαίρως πότε χρειάζεται ψυχοθεραπευτική βοήθεια.
Οι συνεδρίες διαρκούν 45-60 λεπτά η κάθε μια, με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα ή 1 φορά ανά 2 εβδομάδες.
Οι τεχνικές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας έχουν πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής. Μπορεί να αξιοποιηθούν σε διαφορες διαταραχές ή και μη-ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπως:
Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας
Διαταραχές διάθεσης (Κατάθλιψη, Δι διαταραχές
Διαταραχές του Άγχους
Ιδεοψυχαναγαστική Διαταραχή
Διαταραχές Διατροφής
Εδικές φοβίες (Κλειστοφοβία, Κυνοφοβία κλπ.)
Ψυχώσεις
Διαχείριση Θυμού
Διαχείριση πένθους (Επιπλεγμένο Πένθος)
Διαχείριση τραυματικών γεγονότων
Υπερβολική ανησυχία για την κατάσταση της υγείας
Ψυχοσωματικά προβλήματα (χρόνιες νόσοι, διαχείριση πόνου)
Ανάπτυξη ικανοτήτων και προσωπική ανάπτυξη (ενίσχυση αυτογνωσίας, διεκδικητική συμπεριφορά, αποτελεσματική επικοινωνία, εντοπισμός δυνατών σημείων, κ.α.)